Hoffmann Rózsa és a KDNP támogatja a tandíj ellen tiltakozó diákokat!

Print Friendly, PDF & Email

2012.12.10. – HVG

Azon ritka alkalom, hogy rovatunkban egy párt közleményének adunk teret, ám kénytelenek vagyunk így tenni, mert a Kereszténydemokrata Néppártnak erkölcsi kötelessége, hogy ezúton is kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. 

Az egyetemi tanév kezdetén, ezekben a napokban több magyar egyetemi városban utcára vonulnak a diákok. A demonstrációkkal a tandíj ellen tiltakoznak, miután más eszközökkel nem tudták elérni, hogy a Kormány visszavonja szándékát. A megmozdulásokat mindenütt a hallgatói önkormányzatok szervezik, politikai pártok abban semmilyen formában nem vesznek részt.

A Kereszténydemokrata Néppárt mindazonáltal erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. Erre kötelez bennünket a szociális igazságosság iránti elkötelezettségünk, amely a KDNP története során végig meghatározta közéleti látásmódunkat. Egyetértünk a hallgatói tiltakozásokkal, mert:

– a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, miáltal sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől;

– a tandíj nem oldja meg a felsőoktatás halmozódó finanszírozási gondjait;

– az állam nem kegyet gyakorol, hanem kötelességét kell, hogy teljesítse a felsőoktatás költségeinek tisztes fedezésével;

– a kormánykoalíció a választások előtt meghirdetett programjában, amelyre a polgárok többsége igent mondott, megígérte, hogy nem lesz tandíj, amely vállalást tisztességes demokráciában be kell tartani.

– A Kereszténydemokrata Néppárt ezen indokok alapján támogatásáról biztosítja a tiltakozó hallgatókat, követeléseikkel egyetért.

 

A sajtóközleményt pártja nevében kiadta dr. Hoffmann Rózsa.

*

Gyanakvóbb természetű olvasóink már az első sorok után sejthették, hogy a nyilatkozat természetesen nem mai, hanem 2006. szeptember 15-i keltezésű. Ám, hogy aktuálisabbat is találjunk, ellátogattunk az államtitkár asszony honlapjára, ahol is – miközben az utcákon diákok tüntetnek, a rektori konferencia és az összes illetékes szakszervezet tiltakozik a kormány intézkedései ellen, az Országgyűlésben az államtitkárt interpellálják – a legfrissebb hír, amelyet érdemesnek tartanak az érdeklődőkkel megosztani, ez:

Fotó: A szöveg szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára látogatott kedden Felcsútra, hogy személyes tapasztalatok alapján ismerkedjen meg a helyi speciális oktatási intézmény, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia munkájával.

Hoffmann Rózsának természetesen a maga szempontjából igaza van. Sorsáról nem az iskolákban, az utcán, a szakmai szervezetekben, de még csak nem is a parlamentben döntenek, hanem Felcsúton. Ettől még persze tudhatná, hogy a minisztériumát, mely jelenleg a munkahelye, jó féléve már átnevezték.

 

Megosztom a Facebook-on:

    Vélemény, hozzászólás?