Szellemiskolák Budapesten

Print Friendly, PDF & Email

2012.0904. – Origo

Az elmúlt hét évben végbement iskola-összevonások nyomán az egész országban számos intézmény ajtaját zárták be örökre. Évek óta állnak teljesen üresen és fűtetlenül, a használaton kívül töltött idő jócskán meglátszik rajtuk: az [origo] az aktuális becsengetés alkalmából három üres fővárosi iskolában járt.

Bay Zoltán Műszaki Szakközépiskola

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A központtól távol eső újpesti iskola megtört szépségű szecessziós épületéért nem tolonganak a lehetséges bérlők. Az idén száztíz éves épület 1902-ben készült el, kezdetben elemi népiskola működött benne, az elkövetkezendő években különböző neveken szakmunkásképzőként folytatta tevékenységét. Ennek a jogutódjaként bezárásáig a nyolcvanas évek óta műszerészeket oktattak, amit a szakmunkások mellett a kilencvenes évek közepétől számítástechnikai oktatással egészítettek ki.

További képekért kattintson a fotóra!

Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Bauhaus-jellegű stílusban felhúzott iskolaépületbe az ötvenes években költözött az I. kerületi Fehérvári úti Felsőkereskedelmi Iskola néven 1918-ban indult oktatási intézmény. A közgazdasági iskola az ötvenes években költözött a Kőrösy József utcába, és 1956-ban vette fel Fényes Elek statisztikai és földrajzi író nevét, majd néhány évvel a Budai Középiskolába való beolvadását követően szűnt meg. További képekért kattintson a fotóra!

Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az egykori számítástechnikai középiskola jó fekvése révén hamarosan új életre kel, négy üresen töltött év után októbertől újra használatba veszik az évtizedes kettéválasztás után egybenyitott épületszárnyakat, a FÜGE Produkció nevű művészeti inkubátorház költözik be.
További képekért kattintson a fotóra!

Megosztom a Facebook-on:

    Vélemény, hozzászólás?